Op kruikentocht!

Wij als Knowmads zijn continu opzoek naar nieuwe inzichten. Toen in de discussies het thema talent en kruik voorbij kwam vroeg ik me af wat heb ik eigenlijk met de kruik. Bij de Knowmads word ik, gezien mijn liefde voor het brede water, ook wel de aquanaut genoemd. Dus het water trekt. Hoe zat het ook alweer met de kruik en het water?

De kruik gaat zolang te water tot hij breekt

Deze uitdrukking betekent dat iemand doorgaat met riskant gedrag totdat er uiteindelijk iets misgaat of totdat er consequenties zijn. Het illustreert het idee dat herhaaldelijk riskant gedrag uiteindelijk tot problemen zal leiden. Erg logisch klinkt dit gedrag niet, waarom zou je blijkbaar, moedwillig dit gevaarlijke gedrag vertonen?

Blijkbaar houden we vast aan bepaalde gedragingen omdat we denken dat we ermee weg kunnen komen zonder enige negatieve consequenties. We negeren de risico’s en blijven doorgaan met onze acties totdat er uiteindelijk iets misgaat. Dit kan te wijten zijn aan overmoed, gebrek aan bewustzijn van de gevaren, of gewoon het negeren van waarschuwingssignalen.

Kruik of scherven?

Onvermijdelijk kom je dan ook bij de vraag, wanneer heb ik zelf dit gedrag vertoond? Mijn eerste idee is dan dat ik dit gedrag niet vertoon. Maar ja is dit wel zo? Tenslotte kan het gebrek aan bewustzijn één de oorzaken van dit gedrag zijn. Daar kom ik dus niet uit. Als de kruik voor mij onverwacht breekt dan reken ik er maar op dat scherven geluk brengen.

Door: Wybe.Braaksma@UrbanKnowmads.nl

Views: 27