Het jaar kruik

Wat hebben jouw talent, een kruik uit 350 v. Chr. en het jaar 2024 met elkaar te maken? Alles…en het biedt jou hopelijk het inzicht om zorgvuldig met jezelf en jouw talent(en) om te gaan. Dit vraagt om een vleugje persoonlijke archeologie, gemengd met zelfzorg en zelfwaardering.

Een talent was in de oudheid (ver voor onze jaartelling) een valuta-eenheid, een ruilmiddel, oftwel een waardevol bezit. Niet het type talent dat we nu kennen, maar een fysieke eenheid van waarde. Een veelvoorkomende was een kruik, gevuld met een middel van waarde (bijvoorbeeld olie of water). Dit talent gebruikte je om te betalen, of ontving je als je iets van waarde te bieden had.

In 2024 heeft talent een heel andere waarde en vorm. Waarbij het echte talent, een aanleg , die je vanaf jouw geboorte in je hebt, vaak weinig plek heeft of mag hebben in de gemiddelde organisatie. Je moet vooral inpassen, aanpassen en meedoen.

Dat heeft tot gevolg dat we veel talent verwaarlozen. Als we dit terugvoeren naar de talenten uit de oudheid, houdt dit in dat we zowel de kruik als de inhoud vaak niet de aandacht geven die het nodig heeft. En het een kan niet zonder het ander. Jij bent de kruik (jouw lichaam) en de inhoud is jouw talent. Als er barsten in de kruik komen, loopt de inhoud eruit. Daarmee vloeit de waarde weg.

In toenemende mate worden mensen ziek en ongelukkig van hun werk, of wat zij van zichzelf vragen tijdens hun werk. Dat, in combinatie met een afnemende zelfzorg, beperkte mentale en fysieke ontspanning, of sportieve inspanning, zorgt voor diep begraven kruiken met steeds groter wordende barsten en een inhoud die steeds meer over de datum raakt.

Graaf in 2024 jouw talent weer op, knap de kruik op en schud de inhoud weer eens goed op. Zit de kurk er nog stevig op? Proeft en ruikt de inhoud nog oké? Koester dan vanaf nu deze kruik. Van buiten en van binnen. Dit ben jij, dit is jouw unieke waarde…geef het niet zomaar weg. Verwaarloos die niet….

Views: 8