
Klopt het nog voor jou?
Ik heb er geen zin meer in, ik kan mezelf niet langer verenigen met de manier waarop mijn werkgever met mij of de wereld omgaat. Ik wil betekenis hebben. Zomaar wat uitspraken die de afgelopen jaren tijdens begeleidingstrajecten voorbij zijn gekomen. Veelal millenials, maar niet uitsluitend.

Van betekenis zijn
Het van betekenis zijn is een menselijke behoefte. Waar dat voorheen, geen onderwerp van gesprek was, is het tegenwoordig het gesprek van de dag. Medewerkers willen het gevoel hebben dat het werk dat zij doen iets bijdraagt, aan anderen, aan de maatschappij, aan de aarde, aan ons voortbestaan zo je wilt.
Vijftienurige werkweek
Jaren geleden las ik het boek Bullshit Jobs, van David Graeber. Hij stelt dat wij dankzij de technologie voor onze productiebehoefte met een vijftienurige werkweek toe zouden kunnen en toch maken we misschien wel meer uren dan ooit. Uit het onderliggende onderzoek bleek dat behoorlijk wat mensen hun werk onzin vinden. Niet nuttig en in bepaalde gevallen zelfs schadelijk.
De wereld op zijn kop
Het werk dat wij als nuttig en van waarde zien, zoals zorgen voor onze kinderen, zorgen voor onze ouderen, kwetsbaren, zorgen voor ons voedsel, onze veiligheid is vaak laag of onbetaald. Werk dat als nutteloos wordt beschouwd, zoals het verzinnen van onbegrijpelijke financiële producten, wordt daarentegen heel goed betaald. Daar komen zorgen over klimaatverandering, overconsumptie nog eens bovenop.
Gevangen
Velen voelen zich gevangen, in wat ook wel “the matrix” wordt genoemd. Zitten klem in systemen die onderhand behoorlijk piepen en kraken. Echt aan vervanging toe zijn. Bewustzijn daarover start vaak bij het individu, met een fluisterstem, een dieperliggend verlangen naar iets anders. Van betekenis zijn, dat wat je doet overeenkomt met wie je bent. Elke verandering start met bewustzijn, met de vraag of dat wat je doet, ervaart, beleeft nog klopt.
Klopt het voor jou nog?
Door: Astrid.van.Tongeren@UrbanKnowmads.nl