Gevangen in beelden

In de reeks blogs, volgend op “De baan in jezelf laten sterven” hebben we deze zin laagje voor laagje afgepeld. Zijn we op zoek gegaan naar de dieperliggende thema’s, vraagstukken onder de woorden. Nooit met de pretentie hierbij volledig te zijn, maar meer om te zoeken naar verschillende perspectieven, de beelden en ervaringen achter de vraag of “het probleem”. Steeds stuitten we op het gevangen zitten in innerlijke beelden of overtuigingen, zoals “Een vaste baan geeft inkomenszekerheid” of “Als ik deze baan opgeef dan laat ik anderen in de steek” of “met deze baan weet ik wat ik heb, je weet nooit wat je krijgt”. 

Schijnzekerheden

Overtuigingen gaan gepaard met een behoefte aan controle, waarmee “de baan” een schijnzekerheid is. Te erkennen dat je niet je baan bént, kan heel kwetsbaar voelen. Jezelf ervoor open stellen dat je meer bent dan je baan kan best spannend zijn, maar het betekent eigenlijk dat je je oordelen en verwachtingen even naast je neerlegt. Wybe en ook Sandy hebben door kwetsbaar te zijn en zich open te stellen voor de verandering en de onzekerheid, de angst ervoor kunnen loslaten. Dat gaf ruimte aan een gevoel van opluchting en vrijheid. Vrijheid om te onderzoeken wát zij wilden doen en waaróm. Leerden opnieuw begrijpen waarop ze wél en niet konden vertrouwen, waardoor zij met vertrouwen een goed voorbereide sprong in het diepe waagden. Dat vertrouwen maakte dat de wereld een stuk veiliger aanvoelt.

Herkennen van interne potentie

Het herkennen van potentie in organisaties kan ook vertroebeld worden door bestaande beelden. We zijn geneigd ons bij bestaande situaties neer te leggen en de frisse blik is dan ver weg. In onze volgende blog met als titel: “als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”, meer daarover.

Door: Astrid.van.Tongeren@urbanknowmads.nl.

Views: 29