
11-11 Gek of briljant
Vandaag is het 11 november ofwel de 11e van de 11e, een spiegeldatum. 11 Wordt ook wel het gekkengetal genoemd. Waarom eigenlijk? De 11 noemen wij het gekkengetal omdat het een priemgetal is, ofwel 11 is alleen deelbaar door zichzelf. Daarnaast staat de 11 tussen de 10 en de 12. De 10 werd gezien het volmaakte getal en de 12 als het “heilige” getal, in die zin dat dit getal in vrijwel alle culturen een bijzondere betekenis heeft. Niet zo raar want de 12 komen we vrijwel overal tegen. In de kosmos, in de wereld, in de mens. Hoe zit dat nou met die 11?
Getallen en hun betekenis
Tegenwoordig kennen wij alleen nog maar de kwantitatieve kant van getallen. Een getal is een voorstelling van een hoeveelheid. De meesten van ons zijn zich er niet van bewust dat getallen ook een kwalitatieve betekenis hebben. Het getal 11 is gek, omdat het zowel als ongeluks- als geluksgetal werd gezien. De 11 overtreedt het volmaakte getal 10, maar is ook tweemaal het getal 1. Een getal dat niet vermeerderd of gedeeld kan worden, want 1 x 1 = 1 en 1 : 1 = 1. Daarnaast zit de 1 in alle andere getallen, maar andere getallen nooit in de 1. Dat is een hersenkraker, maar kauw er maar even op.
Afdwalen
De kwalitatieve kant van getallen kan magisch zijn, je meenemen in een verhaal, je aan het denken zetten. Meeslepend ook want ik dwaal af. Ik begon mijn verhaal over 11 november, niet omdat ik het over getallen wilde hebben, maar omdat het een bijzondere dag is. Op 11 november 1918 kwam met een wapenstilstand een einde aan die waanzinnige Eerste Wereld Oorlog. 11 november is een dag waarop we herdenken. Een dag ook waarvan ik hoop dat we heroverwegen. Een dag waarvan iedereen weet dat we op deze dag in het zuiden de nieuwe Prins Carnaval kiezen. Waarom geen prinses of mens Carnaval eigenlijk? Een dag waarop de noordelijke provincies van ons land St-Maarten vieren en kinderen met een lampion langs de deuren gaan om liedjes te zingen in ruil voor iets lekkers.
Sprookjesachtige sfeer
In mijn herinnering regent het altijd op 11 november en die lampionnen gaven en geven dan een sprookjesachtige sfeer. Er ontstaat een zacht licht in de duisternis. Letterlijk en figuurlijk. Die lampionnen verlichten de weg en helpen je richting te bepalen in het donker. Geen wonder dat ze niet alleen symbool staan voor geluk en voorspoed, maar ook om iets te vieren of te gedenken. Het licht dat zij uitstralen geeft hoop, ontspanning en de mogelijkheid om je opnieuw te oriënteren, want soms is het nodig dat er nieuw licht op een zaak valt, zodat je andere beslissingen kunt nemen.
Doe eens gek en waag de sprong
De kwalitatieve betekenis van getallen vinden we nog terug in onze kaartspellen, de tarot, de numerologie. 11 November is een spiegeldatum die de springplank voor de sprong symboliseert. Een datum waarvan wordt gezegd dat de kracht van het woord dan 8 x toeneemt. Dus als jij hunkert naar positieve verandering, waag de sprong en spreek hardop uit waar jij nieuw licht op wilt laten schijnen, want ieder sprankeltje hoop, ieder lichtpuntje aan de horizon doet wonderen en een wonder kunnen we in deze tijd op veel plekken goed gebruiken, dacht ik zo.
Astrid van Tongeren